‘Dromen’ houdt ons gezond

Tijdens het slapen doorlopen we verschillende fasen of stadia:

  • De inslaapfase
  • De lichte slaap
  • De diepe slaapfase
  • De REM-slaap of droomslaap

Dit zijn de verschillende fasen van een slaapcyclus en elke nacht zouden we deze cyclus meerdere keren doorlopen.

In de derde fase raakt ons lichaam volledig ontspannen en worden de batterijen weer opgeladen. Het is pas in de vierde fase, nl. de REM-slaap, dat we dromen waarbij zeer levendige en realistische beelden in de hersenen tot stand worden gebracht. Hoofdzakelijk worden belevenissen van de dag geestelijk verwerkt. Bepaalde elementen worden gesorteerd en belanden van het korte termijn geheugen in het lange termijn geheugen.

Dromen zijn dus niet alleen essentieel voor het leerproces. Het is van belang dat we elke nacht deze fase meerdere malen bereiken om onze weerbaarheid in het dagelijks leven op peil te houden. Bovendien geeft een diepgaand onderzoek naar wat er op welke manier wordt verwerkt en opgeslagen, ons een beter beeld van wat er in ons leven speelt.

Wil je meer weten? Schrijf je in voor de dagcursus ‘Droomduiding’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *