Dromen en emoties

Men kan een droom zien als een brug, een verbinding tussen het bewuste en het onbewuste.
Er zijn een heleboel dingen die je niet van jezelf wilt weten en dat wordt vaak in een droom verteld. Een droom maakt je daar opmerkzaam op. Dromen brengen elementen aan die we met ons bewustzijn verdringen. Door onze dromen te verklaren kunnen we onszelf bijsturen. Het is als het ware onze innerlijke therapeut, een echte hulp. Dromen houden je gezond.

Hoewel de ervaringen in onze dromen niet echt zijn, kunnen de emoties die ermee gepaard gaan wel authentiek voelen. Dromen kunnen dan ook helpen om bepaalde gevoelens te verwerken. Volgens de Scientific American proberen dromen een emotie uit een ervaring te filteren door er een herinnering van te creëren. Op deze manier wordt de emotie verwerkt en staan we sterker in het leven. Voor een gezonde geest zijn dromen essentieel.

En ze bieden nog zo veel meer …
Een cliënt vertelt: “In mijn droom zag ik tante Julia; ze komt op bezoek en . . .” dan mogen we er zeker van zijn dat die tante voor het onbewuste niet tante Julia is, maar iets, een kenmerk, een karaktertrek, een gebrek waarvoor tante Julia model staat. ‘Ze komt op bezoek’ betekent: ik ga ermee geconfronteerd worden of ik moet er terdege rekening mee gaan houden. Op de vraag : “En wat betekent tante Julia voor je?”, kun je een antwoord krijgen in de aard van “Oh, die is een onverbeterlijke roddelmadam; die spreekt onophoudelijk kwaad over alles en iedereen!” Dan kun je het probleem naar je cliënt toetrekken en iets vragen zoals : “En wanneer ben jij onlangs met kwaadspreken geconfronteerd?” Of “Wanneer heb jij de laatste keer iemand belasterd?” Negen kansen op tien dat je cliënt enkele dagen geleden zichzelf heeft betrapt op het vertellen van onheuse dingen over een collega, een familielid of een vriend(in).
Vooral die dromen waarvan iemand zegt dat ze waarschijnlijk waardeloos of onbeduidend zijn, kunnen veel en erg waardevolle informatie bevatten.
Wanneer er zich een probleem stelt, dienen we het eerst bloot te leggen: dit is al twee derde van de oplossing ervan.
Daar helpen de dromen ons bij: zij wijzen naar de bron van de moeilijkheid en gaan soms niet verder.
Dit kunnen zij doen door een deel van de oorspronkelijke ervaring te reproduceren. Andere dromen gaan verder en bieden een oplossing. Sommige dromen zijn dus alleen maar diagnostisch; andere zijn therapeutisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *