Dromen

Wat zijn dromen?

Dromen zijn individuele ervaringen die we meestal tijdens de slaap ervaren. Dromen spelen zich af in het onbewuste. We kunnen dromen indelen in verwerkingsdromen en in dromen met een inhoud zoals een waarschuwing of verwittiging. Het zijn vooral deze dromen die onze aandacht tijdens de cursus wegdragen. In elke goede therapie, zoals de orthotherapie er onmiskenbaar een is, wordt ruime aandacht besteed aan de dromen.

Dromen duiden

Dromen duiden is niets nieuws onder de zon. De belangstelling voor dromen is van alle tijden en culturen. In de klassieke oudheid bijvoorbeeld gebruikten de Grieken de dromen om diagnoses te stellen. Door de eeuwen heen hebben dromen geleid tot beroemde schilderijen, muziekstukken, gedichten en zelfs uitvindingen. Het was de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud die een eeuw geleden de basis legde voor de moderne droomanalyse zoals wij die nu kennen.

Dromen spelen zich af in het onbewuste en kunnen boodschappen bevatten. Deze boodschappen worden cryptisch gegeven, dus in een soort symbooltaal. Deze taal verstaan vergt heel wat ervaring.

Soorten dromen

Elke gezonde mens heeft normaal gesproken 4 tot 6 dromen per nacht, hoewel lang niet iedereen zich zijn dromen herinnert. Sommige van deze dromen zijn ‘verwerkingsdromen’: de indrukken en spanningen van de afgelopen dag of dagen worden nog eens op een rijtje gezet en verwerkt. Deze dromen zijn belangrijk voor je welzijn, voor je geestelijke balans, maar er zit verder geen diepere betekenis achter. Er zijn echter ook zogenaamde ‘grote dromen’: dromen met een boodschap vanuit je onbewuste. Dat zijn meestal de dromen die intrigeren en die we niet meer vergeten.
Het onbewuste spreekt tot ons in beelden, en dat maakt het soms moeilijk om de boodschap direct te begrijpen.

Vandaar het belang van een goede cursus droomduiding die gebaseerd is op gedegen onderzoek en ondervinding. In de cursus Droomduiding maak je kennis met verschillende manieren om dromen te interpreteren. We oefenen met voorbeelden om vaardigheid te krijgen in het vertalen van de metaforen in een droom. De cursus wordt afgesloten met het duiden van een eigen droom.

Cursus droomduiding

Deze opleidingsdagen zijn mogelijk: maandag, 6 mei of zaterdag, 11 mei 2024.  De cursus gaat steeds door in Scherpenheuvel (België), Oude Tiensebaan nr. 4. De cursusdag is bedoeld als kennismaking met dromen en met het duiden van dromen. Zoals altijd wordt er heel praktisch gewerkt.

Intensief werken van 9 tot 17u.
€ 25 inschrijvingsgeld
€ 100 cursusgeld
Vervolgcursus: cursisten die eerste dagcursus hebben gevolgd kunnen later opnieuw de dagcursus meemaken voor een democratisch prijs van € 50.